kolmapäev, 21. detsember 2016

Riigivara ei saagi niisama jagada?

Kui keegi tahab Eestisse oma raha eest tuulikut ehitada, siis kas riik peaks seda toetama või takistama? Kas peaks toetama riigifirmat või eraettevõtlust?

Tundub nagu arvaksid teatud ametnikud, et peaks ikkagi võimalikult palju takistama eraettevõtlust. Täpsemalt saab lugeda siit ja siit. Selliseid otsuseid tegevad ametnikud pole samas väga kursis (oma tööga?), mis seaduseruumis nad tegutsevad. Nimelt:

"Seoses valitsuse otsusega anda otsustuskorras ja ilma enampakkumiseta Tootsi Suursoo maa Eesti Energiale on kodumaiseid tuuletehnoloogia ettevõtteid koondav Tuuletehnoloogia Liit esitanud kaebuse Euroopa Komisjonile."

Miks küll? Las eraettevõtted ehitavad ja arendavad oma raha eest tuulikuid, kui suudavad seda efektiivsemalt teha. Miks on vaja Eesti Energiale midagi kinkida? Kas tõesti on vaja eelnevalt tehtud ebasoodsad investeerimisotsused kinni maksta? Loogiline oleks ju lasta ehitada erafirmal, sest kui midagi peaks halvasti minema, siis saab hiljem ettevõtte varad soodushinnaga ära osta. Ehk et projekti arendamise äririsk võiks jääda erakapitali kanda.

Viimati kirjutasin teistest seadusemuudatustest, mis soosivad Eesti Energial erinevaid asju põletada ja jõudsin järeldusele, et riigifirmat on riigil vaja toetada, sest soovitakse sama palju (või isegi rohkem?) dividenditulu saada ning sellega eelarve tulusid suurendada.

Näiteks kas keegi on veel kurb, et ei saa osta telefoni paketti monopoli (Eesti Telekomi) käest? Mida vähem riik toetab suurt riigifirmat ja mida lihtsam on konkureerida Eesti turul, seda odavamaks lähevad hinnad tarbijale, sest erafirmad kipuvad efektiivsemalt majandama. Kuid paraku ei soosita efektiivsuse kasvu ja hinna alanemist riiklikul tasandil elektriturul. Selle asemel antakse aegunud tehnoloogiaga (põletame kivi?) riiklikule firmale seaduslikke eeliseid ja tasuta varasid. Kas sellepärast, et eelarve vajab ...

Kokkuvõttes läbikukkunud otsus mitmel tasandil. Riigivara tasuta kinkimine (maa andmine) riigifirmale:
* võib olla vastuolus Eesti seadustega (kohus uurib)
* võib olla vastuolus Euroopa Liidu seadustega (Euroopa Komisjon uurib)
* on kindlasti vastuolus terve mõistusega, mille järgi võiks Eestis erinevad energiafirmad samadel tingimustel konkureerida ja sellega tarbija jaoks hinda alandada (igaüks võiks ise uurida, kas tal on kõige odavam elektripakett)





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar