pühapäev, 27. november 2016

Limonaadimaks ei ole seotud inimeste tervisega

Sotsiaalaministeeriumi blogis põhjendatakse suhkrumaksu kehtestamist suhkrujookide halva mõjuga tervisele. Kõik on õige, kuid jäetakse mainimata, et juba praegu maksab tarbija viiendiku suhkrujoogi maksumusest käibemaksu näol riigile. Lisaks on paar palju efektiivsemat viisi, mis aitavad rahva tervist edendada, mida kirjeldan allpool.

Tegelikult tahan selle postitusega väita, et valitsust ei huvita absoluutselt inimeste tervis. Maks kehtestatakse peamiselt riigieelarve täitmise nimel. Selleks valiti selline tootegrupp kus on raske kritiseerida seda tegevust, sest kõik ju teavad, et magusad joogid on halvad. Tegelikult testitakse inimeste valmisolekut maksta üle ühe viiendiku toote hinnast valitsusele.

Mis oleks siis paremad võimalused tervislikku toitumist soodustada? Esimese asjana pakuksin maksu alandamist (jah, mõte mingi maksu alandamisest võib nii mõnegi valitsuse liikme toolilt kukutada) teatud valdkondades. Tervislikuma eluviisi edendamiseks võiks väga edukalt alandada trennide ja tervisliku toidu käibemaksu.

Kust tuleb raha, kui vabastada näiteks trennid ja teatud toidud (kasvõi näiteks töötlemata puu- ja juurviljad) käibemaksust? Tegemist oleks sellisel juhul pikaajalise projektiga, mis peegelduks aastaid hiljem tervislikuma elanikkonna näol. Inimesed oleksid vähem haiged (väiksemad ravikulud) ja töötaksid selle võrra rohkem (terved inimesed käivad rohkem tööl, tarbivad rohkem ja maksavad selle võrra rohkem maksu).

Miks sellised ideed meil kunagi läbi ei lähe? Sest valitsusel on vaja lühiajaliselt (ehk väga ruttu) raha eelarve aukude lappimiseks (või koguni jokkitamiseks?) ja pikaajalisest mõtlemisest on asi kaugel. Kokkuhoid tervema elanikkonna näol oleks väga suur, samuti aitaks väiksem käibemaks teatud toiduainete pealt vaesemaid inimesi (nagu on näiteks Saksamaal) ning see aitaks hinnatundlike perekondade tarbimist suunata. Kaks kärbest ühe hoobiga.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar