esmaspäev, 2. jaanuar 2017

Ühiskonna hoiakute kujundamine

Uuel aastal saime teada, et valitsus hakkab aktiivselt (st 600 tuhande euro eest) ühiskonna hoiakuid kujundama.

Nimelt tellib sotsiaalministeerium reklaamikampaania kolmeks aastaks, mis muudab inimeste hoiakuid vähenenud töövõimega inimestesse:

"Hanke käigus ellu viidavate kampaaniate näol on tegemist töövõimereformi elluviimist toetava tegevusega, mis aitab kujundada ühiskonna hoiakuid vähenenud töövõimega inimestesse ja suurendada valmisolekut nende aktiivsemaks osalemiseks ühiskonnaelus.

Raamlepingu eeldatav maksumus aastatel 2017–2020 on kokku 600 000 eurot ilma käibemaksuta ja 2017. aastal on eeldatav maksimaalne maksumus 150 000 eurot. Kampaanias tuleb kasutada sotsiaalmeediat, üldlevinud massimeediakanaleid ning uuenduslikke ja tähelepanu püüdvaid lahendusi."

Kas see on järjekordne näide sellest, et JOKKi maal pööratakse enim tähelepanu sellele, mida inimesed sotsiaalmeedias ministeeriumist ja uuest reformist arvavad? Kas sellega suurendatakse erakondi toetavate reklaamifirmade sissetulekuid?

Tahaplaanile jääb puudega inimestega reaalne toimetulek ja reformi tegelik tööle rakendumine. Tegelike probleemide lahendamiseks on vaja sotsiaalmeediast välja tulla ja päris elus inimestega tööd teha ning vajadusel seadusi kohendada - seda on aga ministeeriumil võimatu lihtsalt teenusena sisse osta.



Edit: Lisan, et kui keegi peaks veel kahtlema, et riigis käivad seadused riigi huvidest lähtuvalt, siis üks näide on madalapalgaliste toetamise jaoks mõeldud seadusest "kogemata" välja jäänud vähenenud töövõimega inimesed, kes töötavad osalise tööajaga mõnes riigiasutuses. See täiesti juhuslikult tekkinud apsakas (mis oleks säästnud riigi raha) sai õnneks õiguskantsleri abiga parandatud. Valitsus ise unustas vähenenud töövõimega inimesed ära, kui jutt käis riigiasutuses töötavast inimesest. Pole teada, kas selle jama parandamiseks oleks pidanud kalli kampaaniaga sotsiaalmeedias ühiskonna hoiakuid parandama, kui seaduse vastuolu poleks avastatud? 

Seega peab uue aasta maksuseadusi väga hoolikalt lugema ja hindama (milleks eelmise aasta lõpus aega ei jäetud), sest vastasel juhul võib langeda riigipoolse JOKK skeemi ohvriks.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar