teisipäev, 3. jaanuar 2017

Valitsuse vahetamise kulu

Lisaks kallile ministrite vahetusele, kus eelmistele tuli hüvitist maksta ja vähemalt ühte uut ministrit tuli ruttu vahetama hakata (siiski korralikult lühikese vaeva eest hüvitades), on valitsuse vahetamisel veel teisejärgulisi kulutusi. Need suurenevad ajas järjest rohkem.

Eile avaldati meedias uue valitsuse jõudemonstratsioon, mille kohaselt peab maanteeamet 2,5 miljonit eurorahadest tagasi maksma. Miks on selline tegevus vajalik, kus üks valitsuse amet loobib kaikaid kodaratesse teisele ametile? Kaotajaks jääb seejuures just maksumaksja.

Tähtis on seejuures mõista, et avalikusele esitatud teatri taga on tavaliselt midagi enamat. Keskerakonnal on tõenäoliselt vaja maanteeametisse panna endale lojaalsed töötajad, et nendega siis hakata tulevastel hangetel erakonda toetavate firmade pakkumisi eelistama. Selleks tuleb näidata, et eelmised töötajad on täiesti ebakompetentsed. Põhjuseks sobib igasugune vähimgi bürokraatia reeglite rikkumine.

Kulud ei ole seejuures olulised, sest tegevusest tekkiv tulu tuleb otse erakonnale (kui näiteks tulevastel hangetel hakatakse endale lojaalseid ettevõtjaid eelistama), kulu aga läheb otse maksumaksjale.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar