esmaspäev, 19. detsember 2016

Põletame rehve, põletame puitu, põletame raha?

Riigi omanduses oleval suurel energia ettevõttel on ikka raske kasumit mitte teenida. Vaja on ju riigile lisaks dividendidele ka hulgaliselt aktsiisitulu tuua.

Siinkohal tooks välja paar uudist, mis viimasel ajal silma jäid ning spekuleeriks tuleviku üle.

Esimene uudis räägib sellest, et hakati põletama rehve. See tõstab Iru elektrijaamas põletatava prügi kütteväärtust. Samuti lahendab kaks probleemi, esiteks aitab suure koguse rehviprügist likvideerida ning teiseks suurendab Eesti Energia kasumlikust.
Õhu kvaliteedi kohta ... selle kohta kinnitati artiklis, et: "Keskkonnakaitseluba on tähtajatu ning sellega kehtestatud rangete normide täitmist jälgib keskkonnaamet." Ehk et lubatakse tähtajatult seda teha, kuid ametnikud jälgivad tegevust ...

Teine uudis räägib Taastuvenergia Koja pahameelest, sest Narva põlevkivijaamades hakatakse põletama puitu madala kasuteguriga. Kas põlevkivi jaoks loodud jaamades on vaja puitu põletada, et näida rohelisem? Miks mitte reguleerida riiklikult nii, et puidu põletatakse jaamas, kus see on kõige efektiivsem? Tõenäoliselt on vastus jällegi kasumis. Eesti Energia peab olema kasumis, et maksta riigile dividende. Puiduga suurendatakse jaama kasutegurit ja sellega on EE-l odavam energiat toota.

Milles on probleem? Probleem peitub selles, et võitlus käib vastuvoolu. Eesti Energia peab olema kasumis, et tuleks tulu riigieelarvesse. Kasumi vähenemisel on probleem, sest riik peab hakkama kulusid kärpima. See tegevus ei meeldi poliitikutele.

Mis saab edaspidi? Tulevikus on veelgi raskem Eesti Energiat vana tehnoloogia peal kasumis hoida. Nimelt, kui vaatame, mis laias maailmas toimub, siis näeme, et päikesepaneelidest elektri tootmise hind kukub väga kiiresti ning on jõudnud juba odavamaks muutuda, kui tuuleenergiast elektri tootmine.

Mis sellest päikesepaneelist ikka, sest Eestis pole ju päikest? Asi pole mitte selles, et midagi hakatakse massiliselt kasutama, vaid piisab väikesest kogusest päikesest ja tuulest eraomanduses, et muuta Eesti Energia kasum olematuks. Nimelt kui mõnel (või mitmel) suuremal ettevõttel saab kõrini Eesti Energiale aktsiiside, ülekandetasude ning kasumi maksmisest, siis saab tänapäeval küllaltki odavalt enda õuele tuuliku või (kasvõi suveks) päikesepaneeli katusele paigaldada.

See tähendab, et ajagu ahju rehve, puitu metsast või ükskõik mida muud. Lõpuks tehnoloogia arenemisel ning taastuvenergia odavamaks muutmisel hakkavad rikkamad tarbijad ja eraisikud endale ise toomiseks vajalike seadmeid paigaldama. See aga tähendab probleemi Exceli tabelis ning selle vastu hakkab riik kõikide võimalike meetmetega võitlema, et säiliks riigifirma kasum ...


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar